dissabte, 24 d’abril del 2010

EL FEDERALISME A RIUDOMS DECIDEIX



El passat divendres, 16 d’abril, Riudoms Decideix va celebrar una taula rodona (amb el suport de CiU, PSC i ERC) com a acte central de campanya al Centro Riudomense. Entre els convidats per part dels grups polítics locals que recolzen la consulta, estaven Àngel Colom, president de l’àmbit d’immigració de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC); Sergi de los Ríos, diputat i regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya a Tarragona (ERC) i Pere Almeda membre de Ciutadans pel Canvi, plataforma que dóna suport al PSC. Aquest debat sobre les consultes independentistes va ser moderat pel periodista riudomenc Joan M. Clavaguera, ex director de Catalunya Ràdio.
Els tres ponents van mostrar-se d'acord en l'avinença de les consultes i en el dret de Catalunya de decidir el seu futur lliurement. En canvi, van discrepar en el model d’autogovern. Sergi de los Ríos va qualificar les consultes com "un horitzó de llibertat". Almeda va destacar "el dret i la capacitat de Catalunya de decidir el seu futur democràticament" per la seva història, cultura i llengua. Àngel Colom va confirmar el seu 'sí' perquè "és cosa de la societat civil".
Independència..., però com?
El més important d’aquesta taula rodona, del debat en sí, va ser això: que va haver-hi debat, debat entorn l’autogovern i la forma d’exercir-lo. Els tres ponents no estaven d’acord en la manera com hem d’exercir l’autogovern.
Per una vegada es donava una alternativa a la resposta de la consulta popular sobre la independència (si/no). I és que sense l’alternativa del federalisme no hi hagués hagut debat, perquè està clar, Àngel Colom i Sergi de los Ríos van demanar exclusivament el “sí” per a la consulta, sense entrar en el fons de la qüestió. En canvi, Pere Almeda va remarcar que aquestes consultes estaven dirigides a un tipus concret de votants, els independentistes, i que no donen alternativa a cap altra resposta sobre l’autogovern de Catalunya. Almeda va plantejar una resposta diferent a la consulta, una opció diferent per la manera d’autogovernar-se: una Catalunya federal dins l’estat Espanyol i la Unió Europea, com altres estats federals moderns, com poden ser els Estats Units d’Amèrica, Canadà, Mèxic, Brasil, la Índia, Bèlgica i Suïssa. El representant del PSC a la taula de debat va remarcant també que la independència seria una bona segona opció, però a data d’avui és un concepte anacrònic a l’actual Europa sense fronteres, assenyalant també que Catalunya no reuneix cap dels tres trets fonamentals que l’ordenament jurídic internacional reconeix per acceptar la independència d’un país: la invasió colonial, el genocidi o greu vulneració dels drets humans, i la no possibilitat de governar-se dels pobles .
En el debat, ni Àngel Colom ni Sergi de los Ríos van poder explicar clarament els beneficis que ens aportaria una Catalunya independent, ni el cost d’aquesta empresa: si seria viable, malgrat recuperar els 22.000 milions d’euros que cada any paguem a l’estat espanyol. No van explicar perquè caldria un exèrcit català, com demanaven ells responent a preguntes del públic, en el cas que entréssim a la Unió Europea, l’OTAN i les Nacions Unides com a Estats membres de ple dret.
Pere Almeda va afirmar també que el PSC, grup al qual la plataforma Ciutadans pel Canvi està vinculada, s’equivoca al no implicar-se en les consultes, ja que són necessàries per posar el debat sobre la taula, i enmig d’aquest debat l’opció que creiem la millor: el federalisme.

+ info a:
http://pscriudoms.blogspot.com/
http://www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=7535
http://eyolanda.wordpress.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada