dimecres, 9 de setembre del 2009

11 SETEMBRE, DIADA NACIONAL.

Els catalans ja ho tenim això, som diferents i celebrem la nostra diada un dia d'una derrota...Recordem una mica com va anar això, l'onze de setembre, Diada Nacional de Catalunya, es commemora la caiguda de Barcelona després de mesos de setge en 1714 davant el duc de Berwick durant la guerra de Successió en la que els Borbó (amb el seu candidat, el futur Felip Vè.) i els Àustries (amb l'arxiduc Carles) lluiten per tota Europa per la corona d'Espanya, on va tenir caràcter de guerra civil perquè n'hi ha partidaris dels dos candidats en tot el territori, encara que majorment concentrats els del Borbó al Regne de Castella i els de l'austríac a la Corona d'Aragó. Amb la victòria del Borbó, s'implanta un sistema polític uniforme, derogant-se els privilegis nobiliaris i els sistemes legals provinents dels diferents Regnes medievals que formaven Espanya. Per això, l'11 de setembre també es recorda la consegüent abolició de les institucions i llibertats civils catalanes. A més a la nostra vila, tenim herois d'aquella guerra defensors del nostre arxiduc, els germans Nebot que van pertànyer a un llinatge de militars catalans d’origen noble nascuts a Riudoms, coneguts per la seva participació en la Guerra de Successió Espanyola, donant suport a l’Arxiduc Carles d’Àustria. Van néixer a la casa coneguda com de Cal Gallissà, en la que encara s’hi pot veure l’escut d’armes gravat en pedra a la façana. El germans eren Rafael, Joan, Josep, Francesc (capellà), Alexandre i Antoni.
I per celebrar-ho a Riudoms s'estirem, dijous 10 a les 19:00 hores a la plaça de l'arbre hi haurà
un acte commemoratiu, a nivell de tota la comarca del Baix Camp, de la Diada Nacional de Catalunya. El parlament commemoratiu anirà a càrrec del Sr. Josep Oliveras Samitier, Doctor en Geografia i catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional a la Facultat de Lletres de Tarragona. En acabar, se servirà un refrigeri als assistents.
Divendres, 11 a la plaça de l'església a les 20:30 lectura de textos i poemes a càrrec de M. Conxa Torres, Artur Fargas i M. del Carme Barceló, amenitzada per la Cobla Reus i, posteriorment, ballada de sardanes, amb la participació de la Colla Sardanista Roses de Tardor de Riudoms, continuarem a les 22:00 amb la sardinada popular, en la que es preten oferir un espai distès, a la fresca, per compartir un bon àpat de sardines en bona companyia
.
TIQUETS
ANTICIPATS: 5€ (DE VENDA A LES FLEQUES I PASTISSERIES, CAVES MARC VIDAL I A L’AJUNTAMENT, FINS EL 10 DE SETEMBRE).
EL MATEIX DIA: 7€ (A LA PLAÇA, A PARTIR DE LES 19h).
EL TIQUET INCLOU:
UNA RACCIÓ DE SARDINES A LA BRASA, BEGUDA, POSTRE I ROM CREMAT.
A LA PLAÇA HI TROBAREU TAULES I CADIRES PER DEGUSTAR-LES CÒMODAMENT.
Dissabte, 12 a les 24:00, al parc de sant Antoni,
Inici dels actes de cloenda del Bar del Recinte de Sant Antarantoni amb la Festa de la cervesa. Concert amb DeBlassis i sessió de PD's amb La Risspect Krew. Entrada gratuïta.
Diumenge, 13 a les 11:00, al camp de futbol municipal, torneig inaugural del nou camp de gespa municipal !!! I a la nit a Santarantoni cloenda de la temporada amb el conjunt Élite !!!

Bona Diada a tothom !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada