dimecres, 21 d’octubre del 2009

LA TRADICIÓ DE LA CASTANYADA I TOTS SANTS

Passat el temps de la verema, amb les seves festes i la cerimònia del tast del primer most, i passada també la fal·lera gairebé multitudinària d’anar a buscar o collir bolets al bosc, arriba amb els primers freds i la caiguda de les fulles dels arbres la diada de Tots Sants.
És una festa popular de la litúrgia cristiana que se celebra el dia 1 de novembre, en commemoració de tots els justos que es troben al cel, segons el Nou Testament. Al final del segle X se li va afegir, l’endemà, la commemoració dels fidels difunts.

Així doncs, la festa cristiana de Tots Sants es vincula estretament amb l’antiga diada de signe pagà dedicada al culte dels morts -protectors de la llar-, que se celebra l’endemà però que comença la mateixa tarda del dia 1 amb la visita als cementiris: la gent porta flors, espelmes i llums als difunts més propers.
Tradicionalment, per Tots Sants, i ja des de finals del segle XVIII, solia fer-se una castanyada en família, havent sopat, després de resar tres parts de rosari per als difunts i acompanyada de panellets i vi ranci o moscatell. D’altra banda, és el dia de menjar panellets, record dels antics pans votius que s’oferia als avantpassats per al seu viatge cap al més enllà: són uns dolços de forma diversa fets de massapà, als quals s’afegeixen pinyons, coco o fruita confitada, i coberts amb sucre, ametlles o pinyons torrats.
El dia de Tots Sants també és la data que posa fi al bon temps i obre la porta a la vinguda del fred: és quan es treien els abrics i es vestia de llarg la canalla.
Font: WWW.RIUDOMS.CAT
DALMAU I RIBALTA, ANTONI, Les tradicions que no hem de perdre. Editorial Columna. Barcelona, 2005.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada