dimarts, 6 de setembre del 2011

EL CAP DE RIUDOMS TANCA EL SERVEI D'URGÈNCIES PER LA NIT

El CAP de Riudoms és un dels dotze centres de salut del Camp de Tarragona que des de l'1 de setembre tanca les seves portes des de les 21.00 hores fins a les 8.00 de l’endemà. Aquesta és una de les mesures que entren dins del paquet anomenat popularment com “les retallades”, i que ha posat en marxa el nou govern de la Generalitat per tal de disminuir la despesa en Salut. L’acord es va aprovar el 15 de juny passat, i com a Riudoms, ha obligat a tancar les urgències de nit a 46 centres de Catalunya.

Això provocarà la visita dels qui ho necessitin al CAP Sant Pere de Reus o als diferents hospitals. Es creu que la retallada del servei estava justificada, perquè les xifres registrades fins ara indiquen que a Riudoms es feien molt poques urgències nocturnes. Durant l’any 2010, per exemple, es va registrar 6 visites nocturnes a Atenció Continuada i 0’2 visites a domicili de mitjana cada nit. En canvi, durant el dia hi havia unes 30 visites de mitjana. “Tenint en compte el baix número de visites nocturnes, les mesures no són tan exagerades”, explica el Doctor José Bilbao, director del CAP de Riudoms.

Des de l'Ajuntament de Riudoms, la mesura es veu com a excepcional i transitòria. "L'Ajuntament de Riudoms no sintonitza amb la idea de tancar el CAP per la nit, però és conscient de la difícil situació que afecta Catalunya i Espanya degut a la crisi econòmica", assegura Margarita Borràs, regidora de Sanitat. "Quan sigui realitat un canvi en el signe de l'economia general, proposarem replantejar la mesura", afegeix.

D’altra banda, però, els riudomencs estan preocupats per perdre un servei que ha estat implementat durant molt de temps, i haver de desplaçar-se en cotxe fora. “S’entén el malestar, per la sensació de pèrdua del metge, la intranquil·litat”, explica el Dr. Bilbao. “I això encara és més greu als pobles petits i allunyats, on hi ha sensació d’abandonament”, afegeix.

El personal del CAP també notarà força la supressió del servei. A més dels substituts ocasionals, entre 15 i 20 persones, metges i infermeres, treballaven en torns al servei d’urgències. Que hagi desaparegut, segons el Dr. Bilbao, “significa una reducció del 25-30% del seu sou”.

Ampliació de les instal·lacions

Una de les preguntes que es fan ara els riudomencs és perquè al mateix temps que es retallen els serveis d’urgències s’inverteix en fer obres d’ampliació al CAP. La raó rau en què la llicència per engrandir les instal·lacions va ser aprovada durant el govern anterior, abans de les “retallades”. El projecte ja està assignat i no es pot parar.

Està previst que les obres d’ampliació del CAP portin a Riudoms noves millores d’espai, però també de serveis. “Des de la seva inauguració, el CAP ha quedat petit”, explica el Dr. Bilbao. D’aquesta manera, es podran sumar 10 noves consultes a les 5 existents, un box central per les urgències diürnes i es disposarà de dues sales de reunions. Pel que fa als serveis, s’ampliaran el d’Odontologia i el Servei d’Atenció a la Dona, i s’implantarà per primer cop el de Rehabilitació i Fisioteràpia. Possiblement també s’afegeixin altres serveis que encara estan per concretar.

(Fonts: http://www.femsafareig.cat/?s=noticies&id=39 )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada