dijous, 13 de maig del 2010

LES RIERES DE RIUDOMS CONCENTREN LA MAJOR CONTAMINACIÓ QUÍMICA DE L'ESTAT ESPANYOL, SEGONS GREENPEACE.

Greenpeace critica l'ineficàcia d'Espanya i la Unió Europea a l'hora d'el.liminar la contaminació química.

L'organització Greenpeace va fer públic ahir, dimecres, 12 de maig, l'informe "La permissivitat de la Unió Europea davant la contaminació química".

El cas del nonilfenol, símptoma del fracàs en l'aplicació de les lleis europees, en què s'avalua el grau d'aplicació i l'efectivitat de les lleis europees per combatre la contaminació química. L'organització ecologista ha investigat els avenços en els objectius de la Directiva Marc d'Aigües per acabar amb el nonilfenol (NP). El seguiment s'ha fet en cinc Estats membres de la Unió Europea (UE): Alemanya, Eslovàquia, Espanya, Regne Unit i República Txeca.
La investigació documenta els elevats nivells d'emissions de NP a l'ecosistema aquàtic i l'existència de dades de monitorització que demostren concentracions properes als màxims nivells permesos. No obstant això, s'ha detectat que en tots els països estudiats, les autoritats competents obvien el problema i no adopten mesures dirigides a solucionar-ho.

A Espanya s'ha seleccionat la demarcació hidrogràfica que millors dades oferia, les conques internes catalanes. Les dades aportades per la gran majoria de les altres 23 demarcacions espanyoles no haguessin permès ni tan sols dur a terme l'anàlisi. Segons la informació obtinguda, en quatre ubicacions de monitorització es sobrepassava la concentració màxima permesa de NP. La major concentració, 142,8 μg / l, es va mesurar l'abril de 2008 a les rieres de Riudoms (superava més de 70 vegades la concentració màxima permesa).

El 2008, a Espanya es van registrar abocaments que sumaven un total de 1,19 tones de NP i NPE, de les quals 1,18 procedien de 12 plantes de tractament d'aigües residuals urbanes. Es dóna la circumstància que nou d'aquestes plantes es troben a Catalunya i sumen 09/01 tones, mentre que la resta és atribuïble a instal.lacions del País Basc i Astúries.

"Les dades a Espanya revelen que és les depuradores a Catalunya on més es detecta la presència d'aquest contaminant, i la raó no és que en aquesta regió hi hagi més, sinó que en altres llocs no s'estudia la seva presència, la qual cosa indica un abandonament de responsabilitats per part de les altres demarcacions ", ha declarat Sara del Río, responsable de Contaminació de Greenpeace. "Sembla que resulta més còmode no evidenciar un problema a que després hi ha donar-li solució".

És molt probable que els cinc Estats membres superen les concentracions màximes permeses en un futur proper i en particular en els punts negres de contaminació per aquesta substància, que normalment coincideixen amb els abocaments de les depuradores d'aigües residuals urbanes. "La Comissió Europea i els Governs estan fallant a la ciutadania en permetre que es contaminin rius, llacs i mars amb un còctel de substàncies químiques molt perilloses", ha conclòs Sara del Río.

+ INFO A L'INFORME "CONTAMINACIÓ PER NONILFENOL":

http://www.greenpeace.org/raw/content/espana/reports/contaminaci-n-por-nonilfenol-e.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada